Adviezen van 12+ groep over social media aan ouders

In mei spraken de twaalfplussers over social media, op basis van een Bijbeltekst uit Jacobus 3. Als Jacobus in deze tijd had geleefd, had hij vast niet alleen gewaarschuwd voor de macht van onze tong, maar ook die van ons toetsenbord en onze smartphone. Want die paar woorden onder een Facebookpost of in een appgroepje zijn zo getypt, maar ze kunnen meer kapot maken dan je lief is.
De volgende tips (bron:beam.eo.nl) vonden de 12+ers belangrijk om met gemeenteleden van de Tuindorpkerk te delen: 

Wees transparant, maar draai niet door
Jezus deelde sommige persoonlijke informatie met allen zijn discipelen, en niet met iedereen. De sociale media openen ons leven voor de hele wereld, maar dat wil niet zeggen dat de hele wereld alles moet weten over ons persoonlijke leven. Wees transparant, maar doe dat alleen met hechte vrienden en offline.

Vraag jezelf af: zou ik hetzelfde recht in iemands gezicht zeggen?
Van achter ons toetsenbordje (of onze smartphone) is de impact van social media lastig te zien. Dat wil niet zeggen dat die impact er niet is. Het is heel simpel: als je via social media iets zegt dat je niet recht in iemand gezicht zou zeggen, zeg het dan gewoon niet.

Leer beter luisteren (of lezen)
Als we online iets zien waar we het niet mee eens zijn, kunnen we direct naar beneden scrollen en ons commentaar eronder dumpen. Terwijl het in het ‘echte leven’ wat beleefder is om iemand uit te laten spreken, voordat je zelf je mening geeft. Dat is de reden dat sommige discussies op internet helemaal uit de hand lopen: omdat mensen niet goed naar elkaar luisteren (of eigenlijk: niet goed lezen). Lees eerst goed wat er staat, voordat je klaarstaat met je oordeel.
En de twaalfplussers vulden bovenstaande tips zelf aan met nog enkele adviezen aan ouders van tieners:

Wees verstandig, houd privé ook echt privé.
Heel belangrijke onderwerpen die persoonlijk zijn deel je niet op social media, maar eventueel wel in een persoonlijk gesprek met iemand.

Als het kind er nog niet aan toe is, wacht dan nog een tijdje. En maak daarna in ieder geval duidelijke afspraken.

Bemoei je er als ouders ook niet te veel mee!
Als je duidelijke afspraken hebt gemaakt, dan moet je kinderen ook de verantwoordelijkheid geven.

Leer kinderen snel relativeren.
Iedereen krijgt wel een negatieve reacties op social media, meestal van vreemden. Leer je kind dat je je er niet te veel van hoeft aan te trekken.


Yaël, Sophie, Wouter, Wout, Abel, Eline, Jaelle, Thomas, Anne