Duurzaamheid

Leven en laten leven. Ecologie en de Joodse traditie

Onder deze titel laat Marcus van Loopik, publicist over jodendom en grafisch kunstenaar, een nieuw boek verschijnen over een actueel onderwerp: liefde en zorg voor de natuur in een tijd van grote bedreiging van het leefklimaat op aarde. Hij vraagt zich af: Hoe wordt er in de bijbel en traditie gedacht en gesproken over de relatie van God, mens en natuur. In tegenstelling tot wat vaak gedacht en beweerd wordt denkt de Tenach, de Hebreeuwse Bijbel, en alle commentaren daarop, verzameld in Talmoed en Midrasj, hier heel zorgvuldig en genuanceerd over.

Lees meer...

Van Adam & Eva tot Fransiscus: bijbelmeditaties over zorg voor de schepping

Hoe kan de Bijbel je inspireren om zorgzaam om te gaan met al wat leeft? Daarover maakten het Nederlands en het Vlaams Bijbelgenootschap (NBG en VBG) een leesplan door de Bijbel. Laat je meenemen door ‘groene’ theologen Trees van Montfoort, Krijn Pansters en Jannica de Prenter. Met deze leesroute ontdek je in dertig dagen de groene draad in de Bijbel. Mooi voor de ‘Periode van de schepping’ tussen 1 september en 4 oktober. Meedoen kan via de gratis app Mijn Bijbel, te vinden in de Appstore en op Google Play. Klik in het menu op ‘Leesplannen’ en je vindt – vanaf eind augustus – het leesplan ‘Van Adam en Eva tot Franciscus'.

Groene Kerk tip van de maand mei: Mariaplantjes

Mei is de maand van Maria. Wist je dat er allerlei Mariaplantjes bestaan? Onzelievevrouwebedstro, Vrouwenmantel, Goudsbloem, Mariaoogje... En de maand mei is de perfecte maand om deze te planten, in je eigen tuin of in de tuin van de kerk! Lievevrouwenbedstro is een prachtige bodembedekker vanwege de kleine stervormige blaadjes met een frisse kleur. Volgens de overlevering lag er Lievevrouwebedstro in de kribbe van Jezus. Dit plantje is te koop bij tuincentra.
De Mariaplantjes zijn ook te bezichtigen in de binnenstadstuin Pandhof Sinte Marie in Utrecht en op hun website: https://www.pandhofsintemarie.nl/.

Boekentips over geloven en duurzaamheid

Of je hebt het in deze coronatijd extra druk, of je hebt juist extra tijd en komt eindelijk toe aan een goed boek. Bekijk via onderstaande link een aantal boekentips rondom geloven en duurzaamheid.
Bekijk de boekentips

Groene tip van de maand

Op deze zonnige lentedagen, waarop we in quarantaine zitten is het een ideale tijd om lekker te tuinieren. Je kunt bijvoorbeeld een mini-moestuin van 1 vierkante meter of verticale moestuin maken op je balkon of biologisch bloemenzaad in een stukje braakliggend terrein strooien wat je tegenkomt tijdens je dagelijkse wandeling. Met onderstaand biologisch bloemenzaadmengsel help je bijen en vlinders ook nog eens een handje!
Bestel hier biologisch bloemenzaad.