Elk mens draagt zijn kruis – Expositie Cobi van Baars

Van 18 februari tot 2 april hangt de Via Dolorosa van Cobi van Baars in de Tuindorpkerk. Haar werk is te zien elke zondag na de kerkdienst tot 12.00 uur. Op zondag 11 maart om 17.00 uur wordt er een vesper gehouden waarin deze staties centraal staan.

“Mijn God, mijn God, waarom hebt u mij verlaten!?” Deze kruiswoorden van Jezus verbeelden zijn ultieme eenzaamheid, maar in feite zijn er in elk leven momenten waarop mensen die woorden kunnen stamelen, denken of bidden. In de christelijke wereld zijn we overladen met kruisbeelden en kruiswegstaties die het lijden van Jezus proberen vast te leggen. Door die veelheid kan onze inbeelding in dit lijden teloorgaan. Maar ook weer schrikkend ontwaken bij een nieuw beeld zoals de spijker door de hand, een van de staties van Cobi van Baars. Het beeld schreeuwt van de pijn. De veertien staties bestaan uit handen die alle het menselijk lijden tot onderwerp hebben.

De kunstenaar plaatst zichzelf niet in een bepaalde kunsttraditie. Ze wil dat een kunstwerk haar minstens een beetje ontzet: "Ik zie graag iets wat ik zo lief, zo waar, zo echt of zo pijnlijk vind, dat er in mij iets gebeurt voor ik kan nadenken. Direct geraakt worden is eigenlijk mijn enige criterium. Liefst snap ik niet waarom. Voorbeelden zijn Zurbarán, El Greco, Eugène Brands, Lucebert, Tàpies, Antonio Saura."

De Via Dolorosa valt in de traditie van de Tuindorpkerk om in de Veertigdagentijd een kruisweg tentoon te stellen of kunst een podium te geven die de mensen uitnodigt te reflecteren op de kwetsbaarheid van de mens. Dit werk is emotioneel, soms verbijsterend en tevens monumentaal. Deze kruisweg nodigt uit in stilte te kijken om je te laten raken door de beelden, zonder dat je begrijpt waarom je gegrepen wordt.

Cobi van Baars is niet alleen schilder, maar ook schrijver. Dit jaar verscheen haar debuutroman Schipper & Zn, die lovende kritieken kreeg. Zoals haar Via Dolorosa niet samenvalt met de traditionele kruisweg, maar ernaar verwijst, verwijzen in haar boek een Kaïnmotief en Christusmotief naar Bijbelse thema’s. De roman is tijdens de expositietijd te koop in de Tuindorpkerk.

Sjouke Sytema