Nieuwe avondmaalsbekers

Bestaat er verband tussen avondmaalbekers en wielrennen? Het antwoord is ‘ja’ en dat zal u verbazen, maar daar hoort een verhaal bij.
Zoals alle gebruiksvoorwerpen zijn ook avondmaalbekers aan slijtage onderhevig. Ons avondmaalstel is al tientallen jaren in gebruik en dat is te zien wanneer je van dichtbij kijkt: een scheurtje hier een krasje daar. Tijd voor vervanging dus. De nieuwe bekers moesten identiek zijn aan de oude; de schalen en de schenkkan zijn immers nog prima in orde.


Contact met Mobach Keramiek, de ontwerpers van de bekers, leverde niets op, een rondgang op internet en langs galerieën evenmin. Toen meldde David van Dijk dat wielrenmaatje Ton van Schagen keramist is, een atelier in Driebergen heeft en misschien wel wilde helpen.
De vervaardiging van aardewerk mag dan geen raketgeleerdheid lijken, het vraagt wel wat van de ontwerper. Kleur, glazuur en materiaalgebruik moeten min of meer gelijk zijn aan het oude. Dat was even experimenteren, maar is goed gelukt. De acht nieuwe bekers zijn in juli in gebruik genomen, met dank aan de pedaalridders Ton en David.
En als u misschien wel eens gedacht hebt: ik zou best een workshop pottenbakken of Raku-keramiek willen doen, lekker creatief met m’n handen in de klei … dat kan ook bij Ton Schagen in Driebergen. Raku-keramiek is een Japanse techniek waarbij het glazuur op het werkstuk craqueleert. Ton heeft zich hierin gespecialiseerd. Voor informatie kunt terecht bij: tvschagen@telfort.nl of bel 06 – 48669629.