• header_01.png
  • Header_02_new.jpg
  • header_03_new.jpg

De vijf van Jan Wilten

Regelmatig bellen we een lid van de Tuindorpkerk om haar of hem lastig te vallen met vijf vragen.

Plezier
Het wonder van het leven blijft en misschien word ik door de rare situatie waarin we beland zijn nog meer bepaald bij de essentie van het leven. Daar kan ik alleen maar in bewondering en met verwondering naar kijken. Juist nu omdat wat vanzelfsprekend leek weer bijzonder wordt. Daar geniet ik van.

Gemis
Ik mis dan ook helemaal niks. Ik heb te eten, te drinken, het dak lekt amper, mijn bed is goed en ik heb hier mensen om me heen van wie ik veel houd. Het avondeten is voor mij het hoogtepunt van de dag. Dan zitten we met elkaar aan tafel, Janneke, Joost en ik. Mijn dochter Joost studeert in Amsterdam, maar is nu meer aan huis gebonden. Janneke is vandaag weer naar school, maar ook zij is vaker thuis dan anders en we hebben het heel goed met elkaar.
Dat neemt niet weg dat de mensen met elkaar verantwoordelijk zijn voor de schijnveiligheid die we gecreëerd hebben of hebben laten ontstaan. Daar moeten we echt iets aan gaan doen.

Vooruitzicht
Wat ik bedoel? We maken onszelf slachtoffer van het fascisme van ons eigen bestuur. Dat betekent dat we met de ratio allerlei regels opstellen en intussen ons gezonde verstand uitschakelen. Ik droom van het alternatief voor de regelgeving waarmee besturen ons opzadelen en ons geweten wordt uitgeschakeld. Dan kom je met religie veel verder. Die voert naar de essentie.

Aangesproken
Als ik in de auto zit, zet ik graag orgelmuziek op. Improvisaties van Klaas Jan Mulder. Ik houd van orgel én van improvisaties, al kun je me met de Mattheus Passion ook heel blij maken. Ik houd van het denken van kunstenaars en daarom houd ik ook van gelovigen. Die zijn creatief, ze staan open voor het wonder en dat wonder zit in je. Zoals de stokdove Beethoven de prachtigste muziek schiep. Die zat in hem. Bij Collewijn in Groenenkan werkte een monteur, ook een Collewijn en daarom werd hij Col genoemd. Die was als kind blind geworden, maar wilde toch monteur worden. Dat werd hij en hij was nog een heel goeie monteur ook. Op een dag had de buurman, die van de molen naast hun bedrijf, problemen met zijn auto. Col moest erbij komen. Hij voelt eens hier en trekt eens daar. Dan pakt hij een kabel vraagt of daar een 4 op staat. Iemand kijkt en zegt dat ie geen 4 ziet. ‘Je bent toch niet blind,’ moppert Col en uiteindelijk wordt het cijfer toch ontdekt. ‘Dan zijn er twee kabels omgewisseld.’ Dat bleek het euvel. De dove componist en de blinde monteur en andere kunstenaars en gelovigen, die spreken me aan.
Een spreuk die ik mezelf graag voorhoud, is een chassidische wijsheid: "Vecht nooit tegen iets, maar voor iets. Wie tegen iets vecht verliest op den duur altijd, wie voor iets vecht wint altijd!”

Tip
Blijf alert. Hou goed in de gaten wat er gebeurt en wat er wordt gezegd. Het woord academie danken we aan Akademos, een oude Griek die door list en bedrog zijn zin kreeg, maar zo ook Athene redde. De tuin waar Plato zijn gesprekken voerde was naar deze Akademos, de vroegere eigenaar van dat gebied genoemd. Daar danken wij onze wetenschap aan, aan list en bedrog, of was dat juist wijsheid?
In het scheppingsverhaal, waar het gaat om het verhaal van de slang, draait het om het woord aroem of aroom. In het Hebreeuws gebruiken we geen klinkers, dus kan het zowel het ene woord zijn als het andere. In het ene geval betekent het listig, maar ook schrander, én het betekent naakt, en naakt is kwetsbaar.
De keuze is aan ons. Blijf scherp, blijf alert.

Communicatie

Digitale communicatie binnen onze kerk wordt hier uitgelegd:   Lees Meer...  

Collectes

Collecteren in Corona tijd:   Lees Meer...  

Welkom

De Tuindorpkerk is een eigentijdse protestantse (PKN) gemeente met leden van alle leeftijden.   Lees meer   Klik hier voor de Flyer

Verhuur van zalen in de Tuindorpkerk

Agenda

Toon complete agenda

Mozaiek online bekijken (bij Issuu)

Mozaiek downloaden als PDF

klik hieronder voor:

foto albums, klik!

Login

Welkom

Aanmelden voor de nieuwsbrief

captcha