Kerk en Israël

De geschiedenis van de Tuindorpkerk laat, zeker in de liturgie, haar verbondenheid zien met het Joodse volk en haar bijbelse geschiedenis. Maar ook een kritische houding ten opzichte van de staat Israel.

Ritueel slachten: dieronvriendelijk?

Kun je een dier slachten op een nette manier? Helpt het als dieren eerst verdoofd worden? Is het vlees dan nog koosjer?

Lees meer...

Verwarring rond "Israël"

Het begrip "Israël" kent een aantal betekenissen. Volgens een synodale handreiking uit 1995 is het een volk, een land, en een staat. Wie dit hoort, denkt dat het volk Israël in het land Israël woont en daar de staat Israël vormt. Het merkwaardige is, dat 'het volk Israël' een bijbels begrip is dat door christenen nog steeds gebruikt wordt als aanduiding voor de Joden. De inwoners van het land Israël heten echter Israëli's, inclusief die met Palestijnse achtergrond! Vaak leidt dit tot verwarring. Het is dus zaak om altijd heel goed te zeggen waar je het over hebt als je de term "Israël" gebruikt.

Lees meer...

Bekentenis

We horen de laatste tijd van mensen die een misdaad bekennen die ze niet gepleegd hebben en daarop zonder verder bewijs zijn veroordeeld. Dat zou onder het Talmoedisch recht niet kunnen gebeuren.

Lees meer...

Wie schrijft onze geschiedenis?

Het verborgen archief van het getto van Warschau. 

Lees meer...

Hoe vertel ik het mijn kinderen?

Kindercatechese over kerk en Israël/kerk en synagoge.

Lees meer...

Meer artikelen...

  1. Verzoening met Esau